Result ADR

Overspannen door een arbeidsconflict

Symptomen van overspanning door een arbeidsconflict

Onenigheid of een conflict met de werkgever is voor veel werknemers een spanningsvolle situatie. Dit soort situaties kunnen leiden tot uiteenlopende mentale en fysieke klachten, zoals gebrek aan energie, moeite met slapen, piekeren, prikkelbaarheid, vermoeidheid, hoofdpijn en somberheid.

Wanneer deze klachten toenemen en de werknemer zich niet meer in staat voelt om te werken, volgt vaak een ziekmelding.

  • 19-8-2024

  • 4 min. leestijd

Hoe kom je uit een burn-out die is ontstaan door een arbeidsconflict?

Na een ziekmelding is de bedrijfsarts aan zet. Die beoordeelt of er sprake is van arbeidsongeschiktheid als gevolg van ziekte én kwesties in de arbeidsrelatie, of dat het uitsluitend gaat om een arbeidsconflict. In beide gevallen beoordeelt de bedrijfsarts de situatie conform de geldende richtlijnen (zoals de STECR-richtlijn Arbeidsconflicten).

Vaak adviseert de bedrijfsarts in zulke gevallen het inzetten van mediation – of er nu sprake is van ziekte of enkel een conflict. Mediation moet in beide gevallen zo snel mogelijk worden gestart, tenzij de bedrijfsarts nadrukkelijk anders adviseert.

Toch horen we regelmatig dat werknemers het idee hebben dat mediation ‘nog niet kan beginnen’. De druk van bezoekjes aan de bedrijfsarts, gesprekken met de werkgever, afspraken met re-integratiebegeleiders of behandelaren wordt door sommigen als een dagtaak ervaren. Tegelijkertijd voelen ze een sterke behoefte aan rust en herstel. Desondanks blijft het oordeel van de bedrijfsarts leidend.

Indien een werknemer het oneens is met het advies, kan een second opinion worden aangevraagd bij een andere bedrijfsarts of een Deskundigenoordeel bij het UWV. Let op: deze opties hebben geen opschortende werking. De werkgever mag in de tussentijd de loondoorbetaling opschorten totdat de uitkomst binnen is en deze positief uitvalt voor de werknemer.

Mediation als oplossing

Wanneer de bedrijfsarts mediation adviseert, moeten werkgever en werknemer in actie komen. Er moet een mediator worden ingeschakeld. Het is belangrijk dat deze mediator een MfN-registermediator is met specialisatie in arbeidszaken. De werknemer heeft een duidelijke stem in de keuze voor de mediator.

Bij Result ADR doen we het als volgt: we bieden drie namen van mediators aan die in de betreffende regio beschikbaar zijn. De werkgever en werknemer kiezen elk twee namen uit, en zo ontstaat er altijd één gezamenlijke keuze.

De gekozen mediator neemt vervolgens contact op met beide partijen voor een individueel voorgesprek (telefonisch of via Teams). Doelen van dit voorgesprek zijn onder andere:

  • Nagaan of er voldoende vrijwilligheid is om het gesprek aan te gaan;

  • Begrijpen waar eventuele weerstand vandaan komt;

  • Onzekerheid of misverstanden rondom mediation wegnemen.

Tijdens deze vertrouwelijke voorgesprekken kan elke partij in alle rust zijn of haar kant van het verhaal uitleggen, zonder de aanwezigheid van de ander. Dit geeft de mediator waardevol inzicht in de situatie vóór de gezamenlijke mediationbijeenkomst. Ook wordt in dit gesprek het proces van mediation toegelicht.

Wil je meer weten over mediation bij arbeidsconflicten? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Wij lossen jouw conflict op

Elk conflict is anders en wij helpen je graag verder bij het maken van de juiste keuzes. Vul hier je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Voordelen Result ADR

Gratis oriëntatiegesprek
90% slagingspercentage
5 tot 6 weken doorlooptijd

Vul je gegevens in

form.disclaimer

* form.requiredFields

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.