)
Mediator of advocaat: wat past bij jouw conflict?
Heb je een conflict op je werk, met je ex-partner of binnen de familie? Dan wil je daar het liefst zo snel mogelijk een einde aan maken. Maar hoe? Veel mensen twijfelen dan: kies ik voor een mediator of een advocaat? Het is een belangrijke beslissing, met gevolgen voor de tijd die het kost, de kosten die je maakt, de manier waarop het conflict wordt opgelost en de relatie met de andere partij. In dit artikel zetten we de verschillen helder op een rij, zodat jij kunt kiezen wat bij jouw situatie past.
3-4-2025
4 min. leestijd
Wanneer kies je voor een mediator?
Een mediator is er als je er sámen uit wilt komen. Mediation is een vrijwillig en vertrouwelijk proces, begeleid door een onafhankelijke derde: de mediator. Die zorgt ervoor dat het gesprek weer op gang komt, helpt misverstanden op te lossen en werkt samen met beide partijen aan een oplossing waar iedereen achter kan staan.
Mediation werkt goed bij:
Arbeidsconflicten (bijvoorbeeld met een leidinggevende of collega)
Conflicten binnen families (zoals over een erfenis of de samenwerking in een familiebedrijf)
Echtscheidingen waarbij je goede afspraken wilt maken
Conflicten tussen buren of binnen verenigingen
Een belangrijk principe bij mediation: je beslist zélf mee over de oplossing. Je behoudt regie over het proces, en dat geeft rust. Mediation is gericht op het vinden van een duurzame oplossing, zonder de relatie onnodig te beschadigen. En: baat het niet, dan schaadt het niet. Je zit nergens aan vast.
Wanneer schakel je een advocaat in?
Soms is het conflict te ver geëscaleerd. Er is geen communicatie meer mogelijk of er is sprake van een complexe juridische situatie. In dat geval is een advocaat vaak nodig.
Een advocaat:
Vertegenwoordigt de belangen van één partij
Geeft juridisch advies en voert het woord namens jou
Procedeert als het nodig is bij de rechtbank
Streeft naar het beste resultaat voor jou – ook als dat ten koste gaat van de relatie met de ander
Advocaten zijn onmisbaar bij conflicten met grote financiële of juridische risico's, bij onveiligheid of als de andere partij niet bereid is in gesprek te gaan. Houd wel rekening met de keerzijde: procedures duren vaak lang, kosten veel geld en leveren stress op. En de uitkomst? Die ligt in handen van de rechter, niet bij jou.
Waarom mediation vaak de beste eerste stap is
In veel gevallen is mediation niet alleen effectiever, maar ook prettiger. Zeker als er nog sprake is van een werkrelatie, gezamenlijke kinderen of andere gedeelde belangen. De voordelen van mediation:
• Sneller: je zit niet vast aan wachttijden of zittingsdata
• Goedkoper: één mediator is voordeliger dan twee advocaten en een gerechtelijke procedure
• Minder stressvol: geen juridisch gevecht, maar een gesprek
• Duurzaam: oplossingen worden beter nageleefd als partijen ze zelf hebben gekozen
• Relatiegericht: mediation richt zich ook op het herstellen of netjes afronden van de relatie
Bij ervaren mediators ligt het slagingspercentage boven de 90%. Dat betekent: de meeste trajecten leiden tot een oplossing – of dat nu betekent dat je samen verder kunt, of juist met wederzijds respect afscheid neemt.
Twijfel je nog? Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan
Weet je niet zeker of jouw situatie geschikt is voor mediation? Dan is een vrijblijvend gesprek met een mediator een goede eerste stap. Zo ontdek je of mediation kan werken voor jouw conflict. En als het niet past, hoor je dat ook eerlijk. Je zit nergens aan vast.
Met een landelijk netwerk, jarenlange ervaring en diepgaande expertise helpen wij dagelijks mensen bij het oplossen van hun conflicten. Snel, deskundig en met oog voor de mens achter het conflict.
Vraag nu een oriëntatiegesprek aan en ontdek of mediation de oplossing is voor jouw situatie.
Krijg hulp bij jouw conflict
Result ADR heeft de tools en expertise in huis om conflicten in goede banen te leiden. We maken graag off- of online kennis. Bel ons of laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.